mat

chemical (55)
Plastic and rubber (39)
Paper and paperboard (14)
Metal (12)
animal and vegetable organic (26)
wood and biomass (24)
inorganic and glass (10)
textiles and leather (13)
Saline, Wastewater and Process Water (3)
Sewage Sludge (1)
Others (19)

+



El subproducte a les diferents comunitats autònomes (IV)

Continuant amb el post de El subproducte en les diferents comunitats autònomes, afegim informació més detallada de la gestió del subproducte a Andalucia, Aragó, València i Astúries. Més informació al nostre grup de Linkedin.

Andalusia

La gestió dels subproductes a la Comunitat Autònoma d’Andalusia es troba en un dilema. Amb la llei espanyola 22/2011 de residus el subproducte és definit a nivell estatal per primera vegada. El Ministeri de Medi Ambient és qui ha d’aprovar les declaracions de subproductes cas per cas. No obstant això, fins que la comissió de coordinació creada amb aquest propòsit no obtingui cap resolució, cada comunitat autònoma ha de continuar amb els seus procediments tradicionals.

Alhora, Andalusia, tractant de no contradir la llei 22/2011, va aprovar el Decret 73/2012 que incloïa la tramitació d’un residu com a subproducte. No obstant això, fins a un nou pronunciament de la Comissió són les corresponents delegacions territorials de la Conselleria d’Agricultura, Ramaderia i Pesca les que autoritzen cada cas de subproducte, d’acord amb l’anterior criteri de procediment.

A la pràctica els casos tramitats amb èxit de subproducte són puntuals, a causa, possiblement, a aquesta dicotomia legislativa.

Aragó

La comunitat Autònoma d’Aragó és un clar exemple de com, a causa d’una legislació imprecisa sobre els subproductes a l’estat espanyol, la gestió d’aquests no ha pogut implementar com la directiva europea preveia en el seu marc. A Aragó, doncs, no s’ha desenvolupat massa la figura del subproducte com a opció de gestió i valorització dels residus i per tant en aquesta comunitat autònoma s’han fet molt poques tramitacions de subproductes.

No obstant això, algunes empreses sí que han aconseguit realitzar alguna gestió de subproductes a través d’una autorització ambiental concedida per l’Institut Aragonès de Gestió Ambiental o INAGA, entitat de dret públic sense ànim de lucre adscrita al Departament d’Agricultura, Ramaderia i Medi Ambient del Govern d’Aragó.

València

L’empresa VAERSA ​​(Valenciana d’Aprofitament Energètic de Residus SA) és la responsable de la gestió dels casos de subproductes a València. A l’article 4 de la Llei 10/2000 de residus de la Comunitat Valenciana es defineix la figura del subproducte implícitament en una de les excepcions a la condició de residu. Per tant no hi ha cap detall sobre el procediment de la sol·licitud de l’autorització de gestió d’un residu com a subproducte.

VAERSA​​, durant els últims anys, si ha tramitat expedients de subproductes encara que el context polític i econòmic ha provocat que la gestió d’aquesta figura s’hagi congelat. Actualment, però, no es porta a terme cap autorització de gestió de subproducte tot i la creixent demanda del sector industrial valencià .

Astúries

Al principat d’Astúries el subproducte espera al desenvolupament de la llei espanyola 22/2011 sobre residus. De fet, la seva gestió actualment està paralitzada a causa de la falta d’una normativa específica que clarifiqui com ha de ser tramitat i gestionat un residu reconsiderat subproducte.

No obstant això, abans de la creació d’aquesta llei ja s’havien tramitat alguns residus industrials com a subproductes. Era l’empresa interessada qui realitzava una sol·licitud en què constés la naturalesa del potencial subproducte i la seguretat per l’entorn i la salut humana de la seva gestió. L’autoritat ambiental competent en aquest àmbit, la Conselleria de Foment, Ordenació del Territori i Medi Ambient, podia autoritzar el cas si, a més, comptava amb l’autorització d’acceptació del receptor del subproducte. Cap cost administratiu era assumit per cap dels interessats.