mat

chemical (55)
Plastic and rubber (39)
Paper and paperboard (14)
Metal (12)
animal and vegetable organic (26)
wood and biomass (24)
inorganic and glass (10)
textiles and leather (13)
Saline, Wastewater and Process Water (3)
Sewage Sludge (1)
Others (18)

+



El subproducte a les diferents comunitats autònomes (V)

Continuant amb el post de El subproducte en les diferents comunitats autònomes, afegim informació més detallada de la gestió del subproducte a Madrid, La Rioja, Castella Lleó i Castella-La Mancha. Més informació al nostre grup de Linkedin.

Madrid

A la Comunitat de Madrid no existeix la figura del subproducte. En l’article 4 de la Llei autonòmica 5/2003 sobre residus, encara que no s’esmenta explícitament el concepte de subproducte, considera que no seran considerats residus: “Aquells materials, objectes o substàncies que s’obtenen en un procés productiu del qual no són l’objecte principal, que poden ser directament utilitzats com a matèria primera en el mateix o un altre procés productiu sense sotmetre a transformacions prèvies “. Tot i la presència d’aquesta definició, molt assimilable a subproducte, aquesta llei no aprofundeix en la gestió ni procediments dels subproductes.

Actualment si un productor vol sol·licitar aquesta condició de no residu ha de comunicar a l’Àrea de Residus de la Conselleria de Medi Ambient de la Comunitat de Madrid, si s’admet que entra en aquesta definició de no-residu i passa a ser automàticament un producte. En ser un producte no ha d’aparèixer a la Declaració de Residus.

No han tingut sol·licituds de subproductes ja que no existeix aquesta figura a la comunitat de Madrid. L’actual gestió és la que tenien abans de la llei 22/2011 i estan a l’espera d’una adaptació de la llei 5/2003 autonòmica a la llei estatal 22/2011.

La Rioja

A la comunitat autònoma de la Rioja no existeix encara la figura legal del subproducte que no sigui d’origen animal (recollit per la normativa SANDACH).

Actualment en aquesta regió quan un residu pot ser aprofitat com a matèria primera per a una altra indústria, i si el gestor està autoritzat, aquest residu abandona directament la seva condició definit directament com a producte. Només l’emissor d’aquest residu ha de fer constar en la Declaració Anual de Residus en un capítol a part, encara que el receptor d’aquest producte ha d’especificar el seu origen en el seu informe de producció.

No obstant això, una de les propostes de millora del Pla Director de Residus 2007-2015 en matèria de prevenció de la generació de residus és la creació precisament del subproducte com a alternativa de reducció de consum de recursos i de generació de residus. A més, mitjançant l’ajuda de les Cambres de Comerç volen impulsar l’activitat de la Borsa de Subproductes.

Finalment cal dir que no han estat recollits exemples d’exemples pràctics de gestió de “productes” a causa probablement del fet que aquesta gestió no està plenament formalitzada. De fet són pocs els casos en què s’ha fet una valoració d’un residu per aquesta via.

Castella Lleó

A Castella i Lleó la figura del subproducte no s’ha considerat encara, esperant l’ordre ministerial per a la concreció d’un procediment adequat per a la seva gestió. Tanmateix tampoc han rebut moltes sol·licituds de tramitació de possibles subproductes.

Castella La Mancha

A la comunitat autònoma de Castella la Manxa, tot i la creixent demanda d’autoritzacions de gestió de subproductes per part de les empreses manxegues, no han dissenyat cap procediment propi per a la tramitació d’aquesta figura. El govern de Castella la Manxa espera l’ordre ministerial, procedent de la Comissió de Coordinació, que dictamini quina ha de ser la documentació a presentar i els passos a seguir pels interessats per expedientar un cas de subproducte.

No obstant això existeixen alguns casos excepcionals en què un residu és gestionat (segons la definició de la llei estatal 22/2011) com un subproducte sense ser nomenat com a tal i, per tant, fora de la metodologia regular dictada per aquests casos.