mat

chemical (55)
Plastic and rubber (39)
Paper and paperboard (14)
Metal (12)
animal and vegetable organic (26)
wood and biomass (24)
inorganic and glass (10)
textiles and leather (13)
Saline, Wastewater and Process Water (3)
Sewage Sludge (1)
Others (18)

+



El subproducte a les diferents comunitats autònomes (II)

Continuant amb el post de El subproducte en les diferents comunitats autònomes, afegim informació més detallada de la gestió del subproducte a Catalunya, Navarra i País Basc. Més informació al nostre grup de Linkedin.

Catalunya

A Catalunya la figura del subproducte està definida en l’article 29 del Decret 93/1999, de 6 d’abril, sobre procediments de gestió de residus. Els residus que es consideren subproductes es poden gestionar com a tals quan s’utilitzin com a substituts de productes comercials i/o de primeres matèries i que siguin recuperables sense necessitat de sotmetre’ls a operacions de tractament, quedant exclosos els residus que s’apliquin a terra per a ús agrícola. El subproducte no abandona la seva condició de residu encara que no té obligació de generar documents de control de residus, com la fitxa d’acceptació o el full de seguiment, però sí que ha de figurar en la Declaració Anual de Residus Industrials.

Perquè un residu es pugui gestionar com a subproducte cal una resolució de l’Agència de Residus de Catalunya que el declara com a subproducte. Cal que les empreses ho sol·licitin conjuntament, l’empresa productora i l’empresa receptora, a l’Agència de Residus de Catalunya o als Serveis territorials del Departament de Territori i Sostenibilitat. Han de presentar la sol·licitud conjunta i una memòria explicativa on es descrigui el procés que genera el residu, la seva composició, quantitat anual generada, anàlisi actualitzat, descripció del procés receptor, forma de recepció, emmagatzematge i manipulació del residu, matèria primera substituïda, consum previst, i quantitat d’estalvi de primera matèria i mesures i controls sobre els efectes addicionals produïts per l’ús del residu. A més es necessita un contracte entre el productor del residu i el receptor d’acord amb un model normalitzat. Aquesta documentació es pot consultar al següent enllaç .

Navarra

A la Comunitat Autònoma de Navarra la figura del subproducte és definida segons la Llei estatal 22/2011. Concretament, el subproducte, un cop comprovat que compleix els requisits descrits per l’anterior llei estatal, abandona la seva condició de residu tot i que ha de seguir figurant en la Declaració Anual de Residus de cada empresa emissora. Les activitats que poden tramitar aquests residus com a subproducte són aquelles considerades en la Llei Foral 4/2005, excepte les llistades en els annexos 2A i 2B de la mateixa llei, que requereixen una autorització ambiental integrada i, en el cas del 2B, també una avaluació d’impacte ambiental. L’autoritat competent de la gestió dels subproductes a Navarra és la Direcció General de Medi Ambient i Aigua del Departament de Desenvolupament Rural, Medi Ambient i Administració Local de Navarra.

Els tràmits necessaris per a la formalització de la gestió dels subproductes són els següents. Primer, s’ha de presentar el formulari de sol·licitud per part de les dues parts interessades (tant productor com a receptor). En el cas que l’empresa receptora del subproducte procedent d’una altra comunitat autònoma, aquesta ha de presentar una còpia acreditant l’autorització d’aquesta comunitat de rebre aquest material. A continuació s’haurà de formalitzar un acord entre les dues parts en què es constati la factibilitat de la gestió, així com detalls sobre la producció del residu i del seu posterior ús com a subproducte a més de les corresponents responsabilitats i fiances. Els productors han de presentar la declaració de subproductes per tenir autorització de la valoració com a subproductes.

País Basc

A Euskadi han adaptat la definició de subproducte a la llei 22/2011 i la directiva 2008/98/CE, per tant no és un residu. Això suposa que actualment hi hagi 3 opcions de gestió relacionades amb el subproducte .

Per mantenir la reutilització que es realitzava sota la figura del subproducte mantenen una figura similar en la que és residu. El procediment per a aquesta gestió és el mateix que per a qualsevol altre tipus de residu, ja que aquest no abandona la seva condició de residu. Requereix passar per un gestor autoritzat per l’autoritat ambiental competent (en aquest cas el Departament de Medi Ambient i Ordenació del Territori), per poder anar a substituir primera matèria en un altre productor. Aquests subproductes han de constar en la Declaració Anual de Residus d’ambdós productors i del gestor implicat, per la seva condició de residu .

El subproducte que, abandonant la seva condició de residu, i per les seves característiques fisicoquímiques ben definides homogènies li és d’aplicació el reglament REACH, convertint-se en un producte hàbil per a ser usat com a matèria primera. Per obtenir la condició de subproducte han d’acreditar registre REACH.

En aquells residus afectats pel marc europeu de subproductes animals no destinats a consum humà, s’ha de seguir la via de gestió regulada en el Reial Decret 1528/2012, pel qual s’estableixen les normes aplicables als subproductes animals i els productes derivats no destinats al consum humà, i en el Decret 60/2012 autonòmic del País Basc, d’organització i distribució de funcions en matèria de subproductes d’origen animal no destinats al consum humà a la Comunitat Autònoma del País Basc. Poden consultar-se els tràmits a seguir en aquest enllaç.