mat

chemical (55)
Plastic and rubber (39)
Paper and paperboard (14)
Metal (12)
animal and vegetable organic (26)
wood and biomass (24)
inorganic and glass (10)
textiles and leather (13)
Saline, Wastewater and Process Water (3)
Sewage Sludge (1)
Others (19)

+



Oli mineral usat i servei públic, ¿ha canviat la gestió a Catalunya?

La gestió dels olis minerals a Catalunya els darrers 20 anys ha permès regenerar ~20.000tones/any a l’empresa Catalana de Tractament d’Olis Residuals (CATOR), declarada servei públic per tal d’assolir l’èxit de regenerar el 100% dels olis recollits al territori. Aquest servei públic pioner a l’Estat ha permès generar ~13.000tones/any d’oli base regenerat, amb el benefici ambiental d’estalvi d’aquests recursos fòssils.

Aquest mes de setembre 2013 la gestió de l’oli mineral usat ha deixat de ser servei públic, per aquest motiu ara ja es poden incorporar a la BSC anuncis d’aquest residu per cercar proveïdors del servei de gestió. A més de la de Catalunya, al conjunt del territori espanyol existeixen 5 plantes de regeneració d’olis minerals ubicades a Andalusia, Galicia, Murcia, Madrid i La Rioja. Segons l’informe anual de SIGAUS a l’any 2012 el 65.5% dels olis usats es van destinar a regeneració i el 34.5% a valorització energètica.

La prioritat de la regeneració per sobre de la valorització energètica queda recollida a l’article 7 del Reial Decret 679/2006, de 2 de juny, pel que es regula la gestió dels olis industrials usats, on també es fixen els objectius de recuperació dels olis industrials (art. 8): el 100% dels olis recollits han de ser valoritzats, amb un mínim del 65% destinats a regeneració. Per la gestió d’aquest residu existeixen Sistemes Integrats de Gestió (SIG), també previstos al RD679/2006, que n’asseguren la correcta gestió. A Catalunya en trobem dos d’autoritzats: Sistema Integrado de Gestión de Aceites Usados SL (SIGAUS) i Sistema Integrado de Gestión Productores Independientes SL (SIGPI).

Així doncs, amb els SIGS es dona continuïtat al model de recuperació d’oli usat i qualsevol productor d’aquest residu pot contactar amb el SIG i cercar qui li pot recollir gratuïtament el seu residu. L’oli usat és un residu perillós d’alt poder contaminant, tot productor ha d’assegurar-se que el gestor que li reculli realitzarà una correcta gestió del mateix.