mat

químic (55)
plàstic i cautxú (39)
paper i cartró (14)
metall (12)
orgànics animals i vegetals (26)
fusta i biomassa (24)
inorgànics i vidre (10)
tèxtil i pell (13)
Aigües industrials: Salines, de procés, residuals i/o depurades (3)
Fangs EDAR/EDARi (1)
Altres (18)

+Pols metàl·lica i plaques ceràmiques residuals de processos de sinterització com a subproducte

L'empresa ALME pertany al grup AMES, un dels líders mundials en indústries de sinterització de metalls per a la fabricació  de peces metàl·liques de precisió, bàsicament pel sector de l'automòbil. La sinterització és una tècnica moderna d'obtenció de peces de precisió de grans sèries, sense pèrdua de material i per processos que la fan altament fiable.

El proces de fabricació de peces sinteritzades consisteix en la soldadura de partícules de pols metàl·liques mitjançant difusió en estat sòlid. Per tal de que la soldadura sigui efectiva es necesari utilitzar un rang de temperatures inferior a la temperatura de fusió del material utilitzat.

Tot i que la sinterització és un tipus de processament considerat respectuós amb el medi ambient, s'ha calculat que la quantitat de residus que es generen per cada tona de producte produït és aproximadament de 300 kg. És per aquest motiu ALME que es va plantejar noves vies per gestionar aquests residus.

Durant aquest procés es generan 2 tipus de residus que es gestionan com a subproducte en el marc normatiu català:

  • Pols metàl·lica: residus generats a fàbrica com la pols i partícules de metalls ferris.
  • Plaques ceràmiques: les peces premsades passen per uns forns sobre unes plaques ceràmiques que fan de suport. Aquestes plaques creàmiques tenen un temps de vida útil limitat perquè s'acaben trencant.

Pels residus de pols metàl·liques es va trobar un ús a través d'una empresa dedicada a la fabricació de contrapesos d'ascensors, doncs l'elevada densitat de la pols metàl·lica la fa idònia per aquest tipus de peces.

Per a las plaques ceràmiques es va trobar sortida en un cimentera que utilitzaba aquest material per a la fabricació del clinquer, substituint el consum de pisarra, minerals de ferro i pedra calcaria.

Per a més informació sobre aquest cas pràctic podeu consultar la presentació a continuació: