mat

chemical (55)
Plastic and rubber (39)
Paper and paperboard (14)
Metal (12)
animal and vegetable organic (26)
wood and biomass (24)
inorganic and glass (10)
textiles and leather (13)
Saline, Wastewater and Process Water (3)
Sewage Sludge (1)
Others (19)

+



Combustible derivat de residus, un residu o un recurs?

El CDR (combustible derivat de residus) es refereix principalment al material obtingut de la trituració rebuig del tractament de residus, tant d’origen municipal com industrial. La composició, conseqüentment pot variar degut a les diferències en el tractament i la composició dels residus d’origen.

Amb l’objectiu d’estandarditzar aquest tipus de combustible, en l’actualitat es desenvolupa un marc normatiu, CEN/TC343 (European Committee for Standarization), sent la seva nova nomenclatura CSR (combustible sòlid recuperat). Aquesta estandardització és un pas fonamental perquè el CSR pugui optar a ser considerat com un producte i deixar d’estar regulat per la normativa de residus, cosa que afavoriria el seu potencial de mercat.

Altres factors que estimulen les expectatives de mercat:

L’augment continuat i la volatilitat del preu de l’energia, que repercuteix especialment a la indústria amb gran consum energètic.
El marc normatiu europeu, que sobre la base del principi “qui contamina paga”, pressiona a l’alça els costos d’abocament i incineració per incentivar la reducció i el reciclatge de residus.
El preu de la tona de CO2: el CDR es considera parcialment neutre en emissions de GEH, fent-lo atractiu per a empreses grans consumidores d’energia sotmeses al règim de comerç d’emissions.
La necessitat de l’administració de donar sortida a menor cost a una fracció de residus que actualment es destina a incineració i, sobretot, a abocament.
Aquesta conjuntura sembla impulsar la recerca de sinèrgies entre les administracions públiques i la inversió privada pel desenvolupament d’instal·lacions productives i consumidores de CSR. El repte és definir l’esquema econòmic per al mercat incipient del CDR en un entorn volàtil. Hi ha mercat perquè les plantes de CDR siguin viables únicament per la venda de material, només seran viables si cobren per tona de residus gestionada, o bé serà necessari un model intermedi?

En qualsevol cas, perquè el CSR es pugui fer un espai en el mercat dels combustibles serà necessari que els productors puguin oferir una qualitat i un preu que pugui competir amb els combustibles tradicionals. A més a més, l’adaptació dels consumidors per poder acceptar aquest combustible alternatiu ha de suposar una inversió assumible, a més d’oferir garanties de subministrament i preu estables.

Finalment, cal remarcar que el desenvolupament d’aquests combustible no està lliure de controvèrsia, existeix un rebuig ferm des de diferents fronts. Un exemple és el recent informe de Greenpeace, “La puerta de atrás de la incineración de residuos”, on s’exposen alguns dubtes sobre la viabilitat ambiental i econòmica d’aquests combustibles

Seguirem parlant dels CDR/CSR i aportant informació que ajudi a valorar si hi ha una oportunitat de negoci real. Mentrestant, agrairem les vostres aportacions.

TAGS: csrcdr